همیشه اولین یا دومین مشکلی که یک کاربر در مسیر راهاندازی سایت با آن روبرو میشود، انتخاب هاست یا سرور مناسب و خرید آن است. در همین زمان است که این سوالها به وجود میآید:
- چه هاستی بخریم؟
- کدام هاست قیمت بهتری دارد؟
- هاست بهتر است یا سرور؟
- هاست ابری به دردمان میخورد یا سرور مجازی؟
- و …
با توجه به اینکه اشتباه در خرید هاست میتواند باعث هدر رفتن بودجه، زمان و البته انرژی زیادی شود، ما این مقاله را برای شما آماده کردهایم.
امروز به شما توضیح میدهیم که انواع هاست کدامند و چه مزایا و معایبی دارند. بعد از مطالعه کامل این مقاله، دیگر سوالی در مورد هاست، سرور و انواع آنها در ذهنتان باقی نمیماند.
بهعنوان اولین قدم از مسیر یادگیری این مفاهیم، باید با سرور آشنا شویم.
سرور چیست؟
به طور کلی سرور یک رایانه مثل همین رایانهای است که شما در منزل یا محل کارتان دارید؛ با این تفاوت که سرورها حجم، اندازه و قدرت خیلی بیشتری از رایانه شخصی شما دارند.
سرورها محل نگهداری اطلاعات هر سایتی هستند که شما در سطح وب میبینید. یعنی چه وب سایت عظیمی مثل گوگل و چه یک سایت تازه راهاندازی شده، همگی اطلاعات خودشان را روی سرورها نگهداری میکنند تا کاربران بتوانند از هر نقطه وب آنها را ببینند.
دقت کنید که سرورها برای اشتراکگذاری محتوای هر سایت با کاربران آن، باید همیشه روشن باشند و این تفاوت دیگرشان با رایانه شماست. همینطور خالی از لطف نیست بدانید به محلی که در آن چندین سرور را در کنار یکدیگر نگهداری میکنند؛ دیتاسنتر میگویند.
انواع سرور کدام است؟
سرورها انواع مختلفی نسبت به کاربرد و ساختارشان دارند؛ از جمله:
- سرور مجازی
- سرور اختصاصی
- سرور مجازی ابری
که شما باید برای طراحی سایت با آنها آشنا شوید.
سرور اختصاصی چیست؟
سرور اختصاصی همان چیزی است که در ابتدای مقاله از آن صحبت کردم: یک رایانه با منابع کاملا جداگانه اعم از cpu، ram و… که به صورت کامل در اختیار یک شرکت قرار میگیرد. سرورهای اختصاصی اغلب برای شرکتهایی استفاده میشوند که نیاز به وجود حجم عظیمی از اطلاعات روی سایت خودشان دارند. مثلا وب سایتهایی که برای کارگزاریهای بورس طراحی میشوند، اغلب از سرور اختصاصی استفاده میکنند.
سرور مجازی یا VPS چیست؟

وقتی سرور فیزیکی به چند بخش تقسیم شده و بین کاربران تقسیم شود، سرور مجازی یا وی پی اس داریم. در اینجا هر کاربر منابع جداگانهای برای خودش دارد. این یعنی ممکن است یک سرور اختصاصی به 3 سرور مجازی تقسیم شود، اما هر کدام از این سرورهای مجازی برای خودشان منابعی مثل cpu و ram جداگانه داشته و دست کاربر را برای انجام فعالیتهای مختلف باز بگذارند.
سرور مجازی ابری چیست؟

سرور مجازی ابری چیزی مثل سرور مجازی عادی است با این تفاوت که این نوع سرور بر پایه یک سرور اختصاصی فیزیکی نیست و از چند سرور استفاده میکند. اینطوری اگر برای یکی از سختافزارها مشکلی به وجود آمد، از منابع سختافزار دیگر استفاده میشود.
خب، تا اینجا به اندازه کافی در مورد سرور و انواع آن اطلاع کسب کردیم. بهتر است دیگر به سراغ بحث اصلی خودمان یعنی همان هاست برگردیم:
هاست چیست؟
زمانی که یک سرور را به کمک نرم افزارهای مخصوص به چندین بخش کوچکتر تقسیم میکنند؛ این بخشها با نام هاست اشتراکی شناخته میشوند.
در اصل بیشتر سایتهایی که در سطح وب میبینید، مثل فروشگاههای اینترنتی، سایتهای وبلاگی و… با توجه به حجم و اندازه نه چندان بزرگشان از یک هاست اشتراکی استفاده میکنند. پس هر سرور اختصاصی در واقع میزبان چندین هاست اشتراکی یا بهتر است بگویم میزبان چندین وب سایت است.
دقت کنید که هاست با سرور مجازی متفاوت است. همانطور که گفتیم سرور مجازی به تنهایی برای خودش منابع سخت افزاری کاملی را در اختیار دارد اما هاست اشتراکی در استفاده از منابع خودش، با دیگر هاستهای روی سرور اختصاصی شریک است. این یعنی ممکن است وارد شدن فشار زیاد روی یکی از هاستها، باعث از کار افتادن بقیه هاستها هم بشود.
انواع هاست کدامند؟
هاستها نسبت به ویژگیهای مختلف به انواع متفاوتی دسته بندی میشوند. در ادامه، آن بخش از دسته بندیها که دانستنشان برایتان مفید است را به شما توضیح میدهم:
انواع هاست؛ دسته بندی بر اساس سیستم عامل
اولین دسته بندی هاست، بر اساس سیستم عامل آن انجام میشود که محبوبترین آن هم هاست لینوکس و هاست ویندوزی است.
اگر قصد دارید یک وب سایت با زبان برنامه نویسی ASP راه اندازی کنید، انتخابتان به طور حتم باید هاستهای ویندوزی باشد. اما اگر انتخابتان برای طراحی سایت استفاده از زبان برنامه نویسی محبوبی مثل PHP است؛ هاست لینوکس بهترین گزینه است. در حال حاضر و در سطح وب فارسی هاستهای لینوکسی بیشترین محبوبیت را دارند.
هاست وردپرس چیست؟
نوعی از هاستهای لینوکسی هستند که برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس به شکل خصوصی تنظیم شده و میتوانند وب سایتهای وردپرسی را بهتر پشتیبانی کنند. اگر میخواهید به کمک وردپرس سایتتان را طراحی کنید، انتخاب هاست وردپرس بهترین گزینه روی میزتان است.
انواع هاست؛ بر اساس نوع کنترل پنل

یک دستهبندی دیگر هم برای انواع هاست داریم که با توجه به کنترل پنل آنها انجام میشود:
- هاست دایرکت ادمین
- هاست سی پنل
- هاست پلسک
در واقع کنترل پنل آن فضایی است که شما یا برنامه نویستان قرار است در آینده از آن برای بارگذاری سایت، مدیریت فایلهای سیستمی و… استفاده کنید. به عنوان نمونه در تصویر پایین فضای کنترل پنل دایرکت ادمین را مشاهده میکنید:
هاست دایرکت ادمین و سی پنل در ایران محبوبیت خیلی بیشتری دارند. اگر باز هم بخواهیم ریزتر شده و یک مقایسه کوتاه بین دایرکت ادمین و سیپنل داشته باشیم؛ باید بگوییم که همیشه سی پنل در بازار کل جهان نسبت به دایرکت ادمین موفقتر بوده و مخاطبان بیشتری داشته. چرا؟
مهمترین دلیل این است که کار کردن با سیپنل به خاطر گرافیک ساده و جذابش آسانتر است. علاوه بر این، این کنترل پنل انعطاف بیشتری هم داشته و قابل توسعهتر از دایرکت ادمین است.
انواع هاست بر اساس کشور میزبان
در دسته بندی دیگر قصد داریم به سراغ انواع هاست بر اساس کشور میزبانی آنها برویم. در ابتدای مقاله (بخش سرور) توضیح دادیم که محل نگهداری از سرورها، دیتاسنتر نام دارد.
اگر دیتاسنتر شرکت مورد نظر در داخل کشور باشد به هاستهای آن هاست ایران میگویند. در غیر اینصورت احتمالا دیتاسنتر در کشورهایی مثل آلمان و فرانسه است که در ادامه نام آنها روی هاست قرار میگیرد.
هاست ایران بهتر است یا هاست خارج از کشور؟
خب راستش را بخواهید جواب دادن به این سوال واقعا کار سختی است. چرا؟ چون شما هیچ هاستی را در ایران پیدا نمیکنید که جزئیات سخت افزاری آن با یک هاست از شرکت دیگر در ایران مشابه باشد! همینطور ممکن است با توجه به پیشنهاد دوستتان اقدام به خرید هاست خارج از کشور کنید اما نتیجه خوبی نبینید؛ چون هاستهای شرکتهای مختلف هم در این زمینه با هم تفاوتهای زیادی دارند. پس در نهایت انتخاب بهتر کدام است؟
در انتخاب بین دو گزینۀ هاست داخل یا خارج از کشور، بهتر است به شرکت هاستینگ مورد نظر توجه کنید. یعنی بهتر است ببینید شرکتی که قصد خرید هاست از آن را دارید، هاست خارج از کشور بهتری دارد یا هاست داخل. اما به طور کلی و بنا به تجربه خودمان پیشنهاد میکنیم بر سر خرید هاست نسبت به مکان جغرافیایی آن زیاد تعلل نکنید.
هاست اشتراکی و هاست ابری
در یک دسته بندی دیگر، هاست ها بر اساس نوع سرور به 2 نوع ابری و اشتراکی تقسیم میشوند. هاست اشتراکی همان چیزی است که تا اینجا در موردش صحبت کردیم. منظور همان هاستی است که بخشی از یک سرور را در اختیار شما قرار میدهد. اما هاست ابری دقیقا مثل سرور مجازی ابری، نوعی از هاست است که منابع خودش را نه فقط از یک سرور بلکه از چند سرور مختلف دریافت میکند.
در واقع هاست ابری به کمک یک سرور مجازی به چند سرور دیگر متصل میشود و در ادامه نسبت به نیاز شما، منابع را از آنها دریافت میکند. این موضوع و داشتن چند منبع مختلف باعث افزایش سرعت سایت، افزایش امنیت آن و آمادگی بالایش در مقابل بازدید زیاد کاربران میشود. به طور خلاصه هاست های ابری یک گزینه قدرتمند و امنتر نسبت به هاست های اشتراکی هستند.
حالا میرسیم به یک سوال بسیار مهم: سرور اختصاصی بخریم یا هاست اشتراکی؟
سرور اختصاصی بهتر است یا هاست اشتراکی؟

جواب این سوال کاملا نسبت به نیاز شما برای طراحی سایت برمیگردد. مثلا ما در سایت راه دیجیتال به اغلب مخاطبان خودمان پیشنهاد میکنیم برای ابتدای کار از هاست اشتراکی استفاده کنند. چرا؟ چون بیشتر آنها افرادی هستند که میخواهند برای اولین بار سایت راه اندازی کنند و نیاز آنها هم صرفا یک سایت کوچک است. در چنین حالتی هاست اشتراکی به خوبی میتواند نیازهایشان را جوابگو باشد.
چه زمانی باید به جای خرید هاست به سراغ خرید سرور اختصاصی برویم؟
شما در چند موقعیت میتوانید از سرور اختصاصی استفاده کنید:
- زمانی که قصد راه اندازی یک سایت بسیار بزرگ با جزئیات سنگین را از همان ابتدا داشته باشید. چیزی مثل دیجی کالا!
- وقتی که بخواهید وب سایت خودتان را به ناگهان گسترش بدهید و جزئیات زیادی به آن اضافه کنید،
- زمانی که هزینههای هاست و سرور برای شما مهم نیست و میخواهید از همان ابتدا با پرداخت پول زیاد، یک فضای میزبانی به شدت قدرتمند داشته باشید.
در واقع میتوان گفت سرور اختصاصی برای آن دسته از مخاطبانی کاربرد دارد که با پرداخت هزینههای زیاد برای میزبانی سایتشان مشکل نداشته باشند. البته بعضی مواقع هم مهم نیست که شما به بودجه اهمیت میدهید یا نه؛ چون ممکن است به دلیل گسترش وب سایت، افزایش شدید بازدید و… “مجبور” به خرید سرور اختصاصی بشوید.
خب، تا اینجا احتمال میدهیم که 90 درصد شما تصمیم به خرید هاست برای راه اندازی وب سایتتان گرفته باشید؛ پس لطفاً یک قدم دیگر هم با ما بیایید تا شما را برای خرید هاست راهنمایی کنیم.
نتیجه گیری
خب باز هم به سراغ یک سوال جنجالی رفتیم. در سطح وب شرکتهای هاستینگ خوب و بد زیادی وجود دارد. البته مشکل ما پیدا کردن شرکتهای هاستینگ خوب نیست بلکه مشکل این است: گاها شرکتهای خوبِ سابق به ناگهان تبدیل به شرکتهای بد میشوند و خدمات نامناسبی ارائه میکنند! در هر حال برای انتخاب یک شرکت هاست خوب باید به این نکات توجه کرد:
- قیمت خدمات هاست،
- کیفیت پشتیبانی هاست،
- سابقه شرکت،
- قدرت نرم افزاری و سخت افزاری هاستها.
با توجه به این 4 شاخصه مهم پیشنهاد ما در حال حاضر استفاده از خدمات شرکت ایران سرور است. در این چند سال فعالیت، ما حدود 3 شرکت منتخب را به مشتریان خودمان برای خرید هاست معرفی میکردیم اما از میان این 3 شرکت، صرفا ایران سرور است که توانسته هنوز هم مثل قبل به مخاطبان خدمات باکیفیت ارائه کرده و با پشتیبانی خوب، رضایتشان را جلب کند.
البته که اگر در آینده مشتریان ما خبر از تجربه بد در حین کار با این شرکت بدهند مطمئنا به دنبال یک شرکت بهتر میگردیم و آن را به شما معرفی میکنیم. اما در حال حاضر ایران سرور بهترین انتخاب در بین شرکتهای هاستینگ وب فارسی است.
دقت کنید که ما برای انتخاب این شرکت حدود 15 شرکت هاستینگ را امتحان کردیم و شاید شرکتهای بهتری هم در این میان وجود داشته باشند؛ در هر حال این نظر ماست و نه نظر همه فعالان حوزه وب.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم به سادهترین شکل ممکن، هرچیزی که قرار است یک مخاطب در مورد خرید هاست، سرور و راه اندازی سایت بداند را به شما آموزش بدهیم. امیدواریم از مطالعه آن لذت برده باشید؛ اگر هنوز سوالی دارید آن را در بخش نظرات مطرح کنید تا پاسخگویش باشیم. با آرزوی موفقیت.
در راه دیجیتال قبل تر مقاله ای با عنوان نقد هاستینگ های ایرانی منتشر کردیم که از این مقاله می توانید به عنوان یک راهنما برای انتخاب هاستینگ استفاده کنید.