فرمت GIF: پر استفادهترین فرمت متحرک
GIF با اختلاف قدیمیترین و سادهترین فرمتی هست که هنوز توی وب به طور رایج استفاده میشه. با اینکه فقط ۲۵۶ تا رنگرو برای هر فریم میتونه داشته باشه، از قابلیت (alpha transparency) هم محرومه، و حجمش نسبتا بالاست، بازم بعد از گذشت ۳۰ سال، هنوز پرطرفداره و تنها فرمت تصویر متحرکی هست که تقریبا با همه مرورگرهای اصلی وب و ویرایشگرهای تصویر سازگاره.
مهمترین دلیلش اینه که هیچ توافقی درمورد جانشین این فرمت وجود نداره. تعداد زیادی فرمت جایگزین برای تصویر متحرک هست و تازه این بحث هم مطرحه که اصلا آیا ما بهشون نیاز داریم (یا بگذاریم کار انیمیشن رو فرمتهای مخصوص ویدیو انجام بدن). توی این مقاله، یه معرفی کوتاهی از فرمتهای جایگزین برای تصویر متحرک ارائه میدم.
فرمت گیف / ۷۸۱ کیلوبایت حجم / ۶۷ فریم
فرمت APNG: ساخته شده برای تصاویر متحرک
APNG یه فرمتیه که در بسط و ادامه فرمت PNG به وجود اومده (هرچند رسما مورد تایید انجمن PNG قرار نگرفته). این فرمت خیلی شبیه GIF کار میکنه، از تصاویر ۲۴ بیتی پشتیبانی میکنه (یعنی میشه کلی رنگ بیشتر از GIF به کار برد)، کانال آلفا ۸-بیتی داره (یعنی از حالت نیمه شفاف هم پشتیبانی میکنه) و الگوریتم فشردهسازی بهتری داره.
توی سال ۲۰۰۸ ساخته شده، ولی مدت زیادی طول کشید تا مردم ازش استفاده کنن، در ابتدا فقط موزیلا بود که ازش پشتیبانی میکرد. ولی جدیدا، با اضافه شدن مرورگرهای سافاری، کروم و اپرا که از این فرمت پشتیبانی میکنن، رواج بیشتری پیدا کرده. الان دیگه میشه گفت در بین فرمتهای جایگزین برای GIF، بیشترین پشتیبانی رو توی مرورگرهای اینترنتی داره و با مرورگرهای فایرفاکس، سافاری، اپرا، کروم، و اج (Edge) سازگاره و فقط IE و یه سری مرورگر مخصوص موبایل هستند که ازش پشتیبانی نمیکنن. APNG یه جور سازگاری با سیستمهایی که ازش پشتیبانی نمیکنن هم داره، اینطور که فریم اول به شکل نرمال PNG نمایش داده میشه.
برای بررسی مرورگرهای پشتیبانی کننده میتوانید به صفحه APNG در وبسایت CanIUse مراجعه کنید.
فرمت APNG / با ۲.۳۳ مگابایت حجم / ۶۷ فریم
فرمت WebP: مدرن و طراحی شده توسط گوگل
WebP یه فرمت نسبتا جدیدتره که اولین بار سال ۲۰۱۰ رونمایی شد. درست مثل APNG، هم از تصاویر ۲۴ بیتی و هم از شفافیت ۸ بیتی پشتیبانی میکنه. امکان فشردهسازی با اتلاف کیفیت داده (lossy compression) و بدون اتلاف کیفیت داده (lossless compression) رو هم داره و این موضوع باعث میشه بعضی وقتها حجم فایل خیلی کم بشه، یا اینکه کیفیت اصلا افت نکنه و در نتیجه یه فرمت همهفن حریفه. از اونجایی که کلا فرمت جدیدیه، توی مرورگرهای قدیمی به خوبی کار نمیکنه و فقط یه تصویر شکسته یا همون متن جایگزین (alt text) رو نشون میده. این فرمت هم مثل APNG، به تازگی توسط همه مرورگرهای اصلی به جز IE پشتیبانی میشه.
بعضی از سایتها تصمیم گرفتن تصویر با فرمت WebP رو فقط به مرورگرهایی که ازش پشتیبانی میکنن نشون بدن و برای بقیه از GIF یا APNG استفاده کنن، ولی این کار نیاز داره که تنظیمات وبسرور بهخصوصی انجام بشه یا روی سرور از کد استفاده بشه و لازمه که هر تصویر به چندتا فرمت مختلف تهیه شده باشه.
برای بررسی مرورگرهای پشتیبانی کننده میتوانید به صفحه WebP در وبسایت CanIUse مراجعه کنید.
فرمت WEBP / با ۵۳۱ کیلوبایت حجم «نسخه فشرده» / ۶۷ فریم
فرمت AVIF: بر روی کدک HEIF
AVIF یه فرمت ذخیرهسازی تصویره که میتونه تصاویر ثابت و یا متحرک رو توی فرمت فایلی HEIF ذخیره کنه در حالی که از AV1 برای فشردهسازی استفاده میکنه. این فرمت فوریه ۲۰۱۹ نهایی شده، در نتیجه جدیدترین فرمت توی این لیسته، در واقع اگه کاربری مرورگر آپدیت شده داشته باشه این فرمت رو میتونه ببینه چون تمام مرورگرها این فرمت رو اضافه کردن، از طرفی آینده خوبی به خاطر ویژگی حالت فشردهسازی بااتلاف کیفیت داده (lossy) و بدون اتلاف کیفیت (lossless) داره که میتونه تصاویر با کیفیت رو با حجم پایین نمایش بده، تمام اینها این فرمت رو به نسل بعدی تمامی فرمتهای عکس تحت وب تبدیل میکنه.
برای بررسی مرورگرهای پشتیبانی کننده میتوانید به صفحه AVIF در وبسایت CanIUse مراجعه کنید.
فرمت AVIF / با ۸۷ کیلوبایت حجم / ۶۷ فریم